zaterdag 5 maart 2011

Woekerpolis

za 05 mrt 2011, 19:26
Verzekeraars bieden woekerpolisklant soelaas
HILVERSUM (AFN) - Verzekeraars zijn bereid klanten met een woekerpolis tegemoet te komen, bleek zaterdag uit een uitzending van tv-programma Kassa. Zes grote verzekeraars hebben aan het programma gemeld dat zij hun klanten een goedkoper product aanbieden. Ook heeft het gros van deze verzekeraars beloofd dat klanten zonder boete hun woekerpolis kunnen beƫindigen.

Veel Nederlanders sloten in het verleden een polis af rond lijfrente en hypotheken waarbij de uit te keren bedragen afhankelijk zijn van de opbrengsten van beleggingen. Daarin bleken onredelijk hoge kosten te zijn verwerkt, waarvoor de polishouders jarenlang moeten opdraaien.
Tot nu toe vonden verzekeraars dat een eerder afgesproken compensatieregeling voldoende is om de hoge kosten van woekerpolissen te compenseren. Ze stonden daarbij onder grote druk van de media en de politiek, die vonden dat mensen er met deze regeling alsnog bekaaid vanaf kwamen.
Kassa stelt dat de rol van de tussenpersonen, die de polissen moeten afsluiten, nog altijd discutabel is. Veel tussenpersonen hebben fors verdiend aan het verkopen van woekerpolissen, maar laten klanten die nu aankloppen voor een overstap opnieuw betalen voor dienstverlening. ,,Dat is niet in lijn met de zorgplicht die de tussenpersonen hebben'', zei financieel analyst KapƩ Breukelaar in Kassa.
__________________________________________________________________________________________________________________________

Als je bovenstaand artikel leest en met name de rol van tussenpersonen dan is het waar dat er een flinke vergoeding is uitgekeerd voor bovenstaande polissen.

Wat voor het gemak vergeten wordt te vermelden door de zgn financieel analyst Kape Brreukelaar dat er op deze polissen een langdurig terugboekrisico is neergelegd voor de TP dat over minimaal 10 jaar loopt bij bepaalde producten. Tussenpersonen moeten dus bij opzegging geld teruggeven aan de verzekeraar.

Daarnaast heeft de overheid de verdiensten van de tussenpersoon de laatste 5 jaar compleet veranderd.
Op dit moment wordt van iedere 100 euro provisie 50 euro euro ingehouden. Die 50 euro wordt in minimaal 10 jaar uitbetaald.
Ook hier geldt nog steeds een terugboekregeling over de volle 100 euro

De directe inkomsten van tussenpersonen zijn dus gehalveerd. probeert u zelf eens in te denken wat voor effect dat zal geven in uw eigen huishouding als de helft van uw inkomen wordt geblokkeerd.

Er komt door deze regeling structureel te weinig geld binnen als men afhankelijk is van provisie. het geblokkeerde geld mag worden aangemerkt als handelsvordering en banken verstrekken kredieten aan de TP tot ongeveer 60% van die openstaande vorderingen. je mag van je eigen omzet lenen bij de bank tegen 7,1% rente.

Omdat de overheid in 2013 ook nog eens volledig provisieverbod gaat instellen moet er volledig op uurtarief worden gewerkt.
Daar kan het intermediair niets aan doen.


IN VERVOLG OP BOVENSTAANDE HET VOLGENDE:

U kunt als klant denken dat dit heel fijn gaat worden maar het houdt gewoon in dat u volledig op uurtarief moet gaan betalen of u nu iets gaat afnemen of niet.

Een gevaar hierbij is dat lager opgeleiden of mensen met een laag inkomen zich steeds slechter laten voorlichten in een markt die alleen maar ingewikkelder wordt. Een hypotheek dossier bestaat tegenwoordig toch al gauw uit 200 a4 tjes met informatie.

De geldwinkels van Jc de Jager zijn al weggehoond door de AFM. Je kunt geen studenten mensen gratis laten adviseren als je kijkt naar de hoeveelheid diploma's en de enorme zorgplicht waaraan de TP moet voldoen.

In mijn optiek zijn de verzekeraars en banken de lachende derde. Zij zouden in theorie de rente kunnen laten zakken maar wie gaat dat checken?

De klant moet in een keer betalen voor een advies. De verwachting is dat dit tussen de 3000 en 4000 euro moet gaan kosten ongeacht de hoogte van de hypotheek anders valt het hele distributiekanaal van de het intermediair weg.

Het intermediair is al een paar jaar verlost van de cowboys en andere idioten die zomaar een kantoortje konden opstarten.

De regels zijn bijzonder hard aangescherpt. partijen als DSB die misbruik maakten van de mogelijkheden die er bestonden zijn failliet gegaan doordat hun systeem niet meer uit kon door verschillende wijzigingen in de regelgeving.

Er wordt keihard gewerkt in de branche die ook af wil van de slechte imago dat zij ook terecht heeft opgelopen.
Gelukkig kan ik in de dagelijkse praktijk meewerken aan het verbeteren van het imago.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten