maandag 14 januari 2013

Hypotheken anno 2013 voor starters


Ik heb in de afgelopen jaren met regelmaat wat over de woningmarkt en de daarbij behorende hypotheekverstrekking  geschreven.
Daar zaten heel malle veranderingen tussen maar ik denk dat 2013 het hoogtepunt wel heeft bereikt inmiddels.

We schrijven eind 2012 wanneer PVDA en VVD een akkoord bereiken. Een akkoord waarin de VVD haar stoere taal over de hypotheekrente aftrek binnen het uur had ingetrokken.

Rente aftrek over bestaande hypotheken zou vanaf 2014 met 0,5% per jaar worden verminderd. Te beginnen bij 52% tot 38%.
Hier kon ik me wel in vinden omdat het een overzichtelijke termijn betreft.

Wat ze niet direct naar buiten brachten was de tweedeling omdat starters vanaf 2013 alleen nog maar aftrek genieten indien zij kiezen voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Dat hoefde ook niet omdat ze dat met het lente-akkoord er al doorheen hadden gerommeld.

Starters moeten  dus volledig aflossen hetgeen ze ongeveer 80-100 euro netto in de maand extra kost.
Dat geld komt dus niet meer terug in het economisch systeem, het gaat zo 30 jaar lang de stenen in, te beginnen dit jaar. Dat worden miljarden euro's op termijn die niet meer bij de slijter, bioscoop, vakantie etc worden uitgegeven.

Starters hebben nog een ander probleem. Ze moeten in veel gevallen nu zorgen voor eigen middelen om een deel van de kosten koper te betalen.  Willen ze een WC eend advies gaan ze naar een bank die natuurlijk lagere advieskosten heeft omdat zij toch al geld verdienen via de rente. Willen ze uitgebreide financiële planning  zijn ze duurder uit op de korte termijn bij een onafhankelijk adviseur die  dus vanaf 2013 direct betaald moet worden door de klant. (wel mee te financieren)

Het levelplayingfield dat de Jager had beloofd is er nooit gekomen. Banken en verzekeraars rekenen via  het intermediair dezelfde rente als die ze zelf aan hun klanten aanbieden maar waar ze beduidend minder werk aan hebben. Het intermediair had dus die  hypotheken goedkoper moeten kunnen aanbieden. Banken maken dus gewoon meer marge op die posten. De Jager is niet meer en Dijsselbloem heeft wel wat anders aan zijn hoofd.

Dijsselbloem is gewaarschuwd door de eerste kamer, is gewaarschuwd door RVS en door de VEH.
Dijsselbloem en Blok zouden er serieus naar de aflossingsverplichting kijken maar het schokkende antwoord van Dijsselbloem kwam al spoedig. Hij was bang voor de toorn van Europa.
U en ik weten wel waarom hij zo bang is. Hij zou zomaar een mooi baantje kunnen mislopen.

Komt de woningmarkt uit de slop? Nee hoor, het wordt alleen maar erger.



Je mag dit jaar dus 103% financieren op de waarde van de woning?  Dus als je voordelig hebt aangekocht, bijv een huurwoning met korting van 10% dan kun je dus gewoon wel je KK mee financieren.
Nee hoor.  Volgens de NHG (Nationale Hypotheekgarantie)  is het de laagste van de 2. Dus de aankoopsom is lager? Dan geldt de laagste prijs. Dit staat haaks op het beleid van de tweede kamer waarin het steeds gaat over de waarde van de woning.

Voorbeeld:
taxatiewaarde  volgens (NWWi model) 160.000 euro
Aangekocht voor 150.000 euro
Dan geldt 150.000 euro x 103% + overdrachtsbelasting als maximale verstrekking en niet de 160.000 euro marktwaarde.

Een verbouwing meefinancieren? Alleen over de daadwerkelijke waardestijging.
10.000 verbouwen en 6.000 meerwaarde? Mag je er 4000 zelf bijpassen.

Dit jaar kan men 103%  + overdrachtsbelasting financieren, volgend jaar 102% + Overdrachtsbelasting tot we over 3 jaar op de 100% zitten. Starters die van school afkomen mogen dadelijk eerst 25.0000 euro bij elkaar sparen voor de kosten koper en dan de inrichting en verbouwing  alvorens zich op de woningmarkt te begeven. Dat is een conservatieve schatting.

Ook hiervoor zijn waarschuwingen afgegeven door de bovengenoemde organisaties maar blijkbaar begrijpt de overheid nog steeds niet dat ze zelf geld verdienen aan een goed lopende woningmarkt.

Van veels te veel verstrekken moet het in een vloek en een zucht allemaal worden teruggedraaid.

Honderden miljoenen euro's zijn voor de gewone huiseigenaren in rook opgegaan door het strenge beleid van de overheid waarin de woningprijzen alleen maar verder naar beneden worden gedrukt.
Wijken zullen in de toekomst verpauperen door te weinig onderhoud aan woningen en 800.000 huiseigenaren zitten gevangen in hun eigen huis.
Verlies meefinancieren? Banken maken dat zo goed als onmogelijk.

Het kan nog steeds allemaal zo makkelijk gerepareerd worden maar een beetje inzicht is noodzakelijk.
De 2e kamer snapt werkelijk geen fluit van hypotheekverstrekking. Banken en de overheid zijn de enige die belang hebben bij de annuïteiten hypotheek. Basel 3 akkoord (meer geld op balans) en minder HRA uitkeren.

Als hypotheekgevers (de consument) gewoon hun kosten koper verplicht in 5 jaar lineair aflossen is er niets aan de hand.
Als mensen verbouwingen mee willen financieren kan men kaders bouwen middels afschrijvingen. Bijvoorbeeld:

Aanbouw. gewoon 30 jaar annuiteiten.
Keuken of badkamer, levensduur 10 jaar?   dan in 10 jaar aflossen.

Ik heb tot nu toe alleen de starters genoemd. Voor een ieder die nu nog een woning in de verkoop heeft staan zou ik een herziening van harte aanbevelen. Je woning verkopen is al heel ingewikkeld maar ik weet dat je financiering nog veel ingewikkelder wordt voor je volgende huis. Neem contact op met je adviseur. Wellicht kom je al heel snel tot de conclusie dat je niet meer wilt verhuizen of zelfs kan verhuizen. Beetje zuur als je daar achter komt als je eindelijk na 4 jaar je woning hebt verkocht. Ik gok zo maar dat het er tienduizenden zijn die hun woning gewoon uit de verkoop moeten halen en dat ze dit niet eens weten. ik heb zelf nog geen enkele huiseigenaar met een woning in de verkoop gesproken dus ik vrees dat de informatie nog niet geland is.


Er komt geen eind aan de malaise op de woningmarkt We only just begun. 

 
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten